Jaké výzvy čekají ženu na její cestě intimním životem?

intimní-život-ženy.png

Jedním slovem – nesčetné. Podobně jako chlapec se s přibývajícím věkem sžívá se svou rolí muže, tak i dívka dospívá do ženy. Samotné přijetí svého ženství je v moderním světě někdy dost obtížným úkolem – zvláště v době, kdy se tak trochu očekává, že vedle tradičních ženských rolí zastane hravě i velkou část těch mužských. V době zaměřené silněji maskulinně nejsou často ženské aspekty příliš oceňovány. Takový stres má potom samozřejmě vliv i emocionální stav ženy, a od něj je již pouhý krůček k ovlivnění celého hormonálního systému.

Životní role ženy se také během několika málo let může rychle měnit – žena se může stát partnerkou, manželkou a matkou. To vše klade dosti vysoké nároky na fyzické tělo i mysl.

Často už nezbývají čas ani síly věnovat nezbytnou pozornost a péči také svému ženskému tělu. A je to právě ženské tělo, které v náročném období takovou péči potřebuje, aby mohlo fungovat zdravě.

Život holčičky se zásadně mění s příchodem první menstruace. Kolem desátého roku začíná postupný přerod z dětského věku, přes bouřlivé dospívání až po dospělost.

Během těchto několika let se nezralý hormonální systém teprve ustaluje. To často způsobuje různé potíže. Projevy hormonální nerovnováhy řeší v tomto věku více méně každá dívka. Vedle akné a výkyvů nálad jde hlavně o bolestivou menstruaci.

K dospívání patří také postupné objevování sexuálních prožitků a navazování intimních vztahů.

S prvními experimenty vyvstává také otázka (po)užívání vhodné antikoncepční metody. To je téma, které většinu žen provází téměř celý život. Proto znalost možných způsobů a prozkoumání jednotlivých metod může ženě v průběhu celého života ušetřit mnoho nepříjemností a zpříjemnit život.

Rozhodně není jediná cesta užívat od patnácti let “pro jistotu” nebo “jen” pro pohodlí hormonální antikoncepci. I přes to se v praxi často stává, že dívce právě hormonální antikoncepci předepíše gynekolog jaksi automaticky.

Ani bez “prášků” není dívka nebo žena odkázána jen na používání kondomu. Cest je mnohem více a pro ženu lze v každém období jejího života zvolit právě tu nejvhodnější (a často i nejpřirozenější).

Mezi nejčastější potíže žen ve všech obdobích života patří bezesporu opakované mykózy a gynekologické záněty. Ty odráží většinou hlubší příčiny potíží – od nevhodné péče o své tělo, přes stavy trvalé hormonální nerovnováhy jako následky životosprávy, až po psychosomatiky odrážející emocionální stav ženy. Spousta žen se s takovými potížemi trápí i spousty let. Když ale najdeme příčinu, není už těžké své potíže uzdravit.

V období, kdy žena začíná přemýšlet o vlastních dětech, vyvstává téma přípravy na těhotenství. Některé ženy k takové přípravě přistupují zodpovědně, jiné ženy se takovým tématem začnou zabývat, až když nastanou potíže s otěhotněním. Neplodnost je stav, který za posledních deset patnáct let řeší vedle mužů i spousta žen.

Těhotenství je úkolem, který příroda svěřila ženě. Příchod nového života na svět je odjakživa vnímán jako posvátný. Porod je potom zážitkem, který si žena může pamatovat jako příšernou bolestivou zkušenost, ale může být také radostný a nádherný.

I přes krásu a radostnost mateřských povinností je období kojení velkou zátěží pro matčino tělo i psychiku. Téměř každá žena prožívá stavy velkého vyčerpání a ptá se, jak svému tělu doplnit chybějící síly. Podobně vyčerpávající bývají i období stresu, kdy matka jako pracující žena pečuje o odrůstající děti i o celou domácnost, ale týkají se také žen (zatím) bezdětných žijících velmi aktivním životem. Taková dlouhodobá zátěž způsobuje v těle stres a také hormonální výkyvy.

Po porodu dochází v ženském těle ke spoustě přirozených změn. Některé z nich se časem přirozeně srovnávají, jiné mohou ženu provázet do konce života.

Hlavní změnou je jiný způsob práce pánevního dna. Období těhotenství vyvíjí na pánevní svaly extrémní zátěž. Tyto svaly potom často zůstávají dlouhodobě oslabené, což má vliv i na sexuální prožitky ženy. Hlavně se ale oslabené pánevní dno projevuje skrze projevy inkontinence nejen několik měsíců po porodu, ale i (nejčastěji) v období menopauzy. Takové potíže jsou pro každou ženu dosti omezující. Proto se rozhodně vyplatí o pánevní dno se zavčasu postarat.

Některá témata provázejí ženu doslova celým životem. A tím největším je téma hormonální nerovnováhy.

Velmi citlivým tématem zůstává i nadále oblast sexuálního násilí. Pro ženu je prožité znásilnění nebo pohlavní zneužití v dětství událost hluboce ovlivňující celý její další život.

Ale také získaná přesvědčení o sobě samotné zásadně ovlivňují nejen sexuální a partnerský život, ale i zdraví celého hormonálního systému.

I když tyto emoce bývají velmi intenzivní, vždycky z nich může vést cesta k plnému zdraví a radosti…

Líbil se Vám článek? Řekněte o něm ostatním:

Autor

Lenka Sobková

Lenka Sobková

farmaceutka se zaměřením na fytoterapii (léčivé rostliny) a na nutraceutiku (léčbu skrze přirozenou stravu) se základním homeopatickým vzděláním a kompletním výcvikem i praxí Hlubinné abreaktivní psychoterapie

Další články autora