Láska a sex

Mnoho lidí si myslí, že sex může existovat bez lásky a láska bez sexu. Málokdo je zastánce názoru, že sex a láska jde ruku v ruce. V současné době se setkáváme se vztahy založenými na sexu a také se vztahy bez sexu. Co je správně? Existuje vůbec univerzální odpověď? A jak vlastně sex a láska souvisí?

Sex bez lásky

Stále více mých kamarádek si pořizuje postelové kamarády. Jen sex bez lásky, bez vztahu. Prý je to tak jednodušší. Pravdou je, že vztahů založených na sexu, kde se ani jeden nespálí, znám opravdu jen málo. Postupem času, ať to chcete nebo ne, se začne jeden z páru více citově angažovat. Z psychologického hlediska je totiž sex interakcí, která prohlubuje vztah. I když se tomu můžeme zprvu bránit, později se pout mezi milenci rozvine a jeden bude chtít víc. Sex bez lásky může tedy existovat pouze velmi omezenou dobu. Má zkrátka svoji expiraci.

Láska bez sexu

Vztahy, ze kterých vymizel sex, jsou nesmírně zvláštní. Ve své praxi se setkávám s dvěma druhy žen. Jedny si to ospravedlňují a říkají, že jsou oba bez sexu spokojení a vztah jim krásně funguje. A ty druhé jsou z toho špatné a chtějí sexuální hrátky ve vztahu znovu mít. Sex je barometrem vztahu. Pokud nehraje roli věk nebo zdravotní potíže, pak by měl ve vztahu být. Pokud tam není, vztah stagnuje. A pak se mnohem snáz vytváří prostor pro případné nevěry. Člověk sex potřebuje. A pokud to tak necítí, je něco zle. Ne, nemusíte se cítit, že je něco špatně. Možná máte jen zablokovanou sexualitu a nepoznáte, že vám něco chybí. Pravdou ale je, že pro muže je nejvíce atraktivní žena, která se svojí sexualitou umí pracovat.

Láska a sex

Jak jsem psala dříve, sex vytváří hlubší pouta mezi milenci. Není to ale o počtu souloží, nýbrž o jejich prožitku. Pokud je sex kvalitní a jeh kvalita roste, pak se neomrzí a vztah i partner jsou pro nás stále sexuálně zajímaví. A my pro ně. Pokud se oba partneři zajímají o sex a o to, jak v této oblasti růst a různě experimentují nebo se vzdělávají, stále více takto prohlubují svůj vztah. Navíc se cítí pořád mladí. Sex zkrátka omlazuje. To, že se máte v posteli pořád na co těšit a že to není stále jedna stará dobře známá poloha dokola, je zkrátka akcelerátorem vzrušení.

Závěrem

Přála bych si, ale se lidé v sexualitě vzdělávali jako v jakékoli jiné oblasti svého života. Sex nemusí být pořád stejný a ani nudný. Nemusí ze vztahu vymizet a jeho frekvence a vzrušení z něj může být stejné jako na začátku vztahu. Pro ženu stačí, aby se vzdělávala v oblasti svých pohlavních orgánů a práci s nimi. Pro muže je skvělé vědět něco o tom, jak funguje mužský orgasmus a mužská sexuální energie tak, aby s ní uměli efektivně pracovat. Pro pár je potom skvělá příležitost tantra a její prozkoumání. Dokáže do vztahu vnést tu správnou dávku intimity s východním nádechem. Ať už uděláte cokoli, bude to pro vás přínos, protože se své sexualitě budete věnovat. Co to tedy bude?

Líbil se Vám článek? Řekněte o něm ostatním:

Autor

Veronika Blížkovská

Veronika Blížkovská

Cesta osobního rozvoje není jednoduchá. Je plná uvědomění o sobě samotné, o svém fungování o chápání souvislostí minulosti a přítomnosti. Je také o vědomé tvorbě naší budoucnosti a o oproštění se od našich limitů, a to těch vědomých i nevědomých. Je to cesta, na které je potřeba dávka sebereflexe, upřímnosti a odhodlanosti čelit pravdám, které mohou být nepříjemné.

Další články autora