Menstruace


Lenka Sobková Sept. 4, 2018

Z hlediska fyziologického jde jednoduše o přirozené ukončení jednoho cyklu, který zrovna neskončil těhotenstvím a přivítáním nového života.

Žena prochází každý měsíc opakujícími procesy, které umožňují (teoreticky) každý měsíc počít potomka a zplodit s mužem nový život. Přestože tuto příležitost v dnešní době využíváme jen několikrát za celý život, je pro každou ženu tento měsíční cyklus i tak dosti důležitý.

Každý cyklus trvá dle učebnic 28 dní, v praxi se však jeho přirozená délka může pohybovat od 21 dní až po 40 dní. I přesto, že základní pochody probíhají u zdravých žen v zásadě stejně, u každé ženy se průběh celého cyklu liší.

Celý průběh je vlastně vyjádřením celkové hormonální rovnováhy i kondice celého těla i mysli jedné konkrétní ženy v konkrétním životním období. Sledování svého přirozeného cyklu a poznávání jednotlivých procesů je tak každé ženě nejlepším nástrojem pro naslouchání vlastnímu tělu i mysli.

Cykličnost je samotným dechem života

Ženská hormonální osa pracuje po mnoho let v rytmu menstruačního cyklu. Celý organizmus díky jemně nastavenému řízení každý měsíc nabírá dech a připravuje se na příchod nového. Pokud to není zrovna stvoření nového potomka, potom to může být nový projekt nebo třeba kreativní nápad. V tomto čase tělo doplňuje síly a připravuje je pro další radostné použití.

Pokud nedojde k početí, skončí období očekávání. Ženské tělo tak zruší připravený “pokojíček” pro nový plod a přichází menstruace. Menstruační krev ale není krví ve stejném slova smyslu, jako nám koluje v žilách. S menstruační krví odcházejí také všechny vyživující látky, které děloha pro usídlení nového života připravila. Menstruační krev tak v sobě nese samotnou životadárnou esenci.

Pro tělo i mysl ženy je to období výdechu – po období nadšeného tvoření a očekávání přichází krátký čas odpočinku. Ty dva nebo tři dny v měsíci nám skrze pocity v těle i nálady přichází jasný podnět, že je nyní čas věnovat se sobě. Pocity únavy, podrážděnost, nafouklé břicho a pocit oteklého těla nemá smysl ignorovat nebo na sílu přemáhat. Stačí několik hodin, které strávíme odpočinkem, utřízením myšlenek a uzavřením celého proběhlého cyklu, abychom nabraly nové síly a vrhly se opět s chutí a s úsměvem do další práce a nových činností.

Jak poznávat své tělo a probíhající procesy?

V dnešní době je někdy až překvapující, jak málo vnímáme své tělo a jak často nedokážeme rozpoznat probíhající procesy v těle. Je pravdou, že taková znalost vlastního těla vyžaduje určitý čas zkušenost.

Spousta žen navíc svůj cyklus ani vnímat nemůže, když jej užíváním hormonální antikoncepce vlastně zastaví.

Přitom znalost vlastního těla může ženě velmi usnadnit život. Když rozumíme stavům a náladám, které opakovaně každý měsíc přichází, nemohou nás už nijak zaskočit. Naopak můžeme pochopit, kde ve svém zdraví máme ještě rezervy a co udělat pro to, abychom se ve svém životě cítily zdravé a spokojené. Znalost vlastního těla je také základem pro včasné rozpoznání začínajících zdravotních potíží. A právě brzké podchycení přicházející nemoci je ideální pro co nejrychlejší uzdravení.

  1. Prvním krokem pro poznávání svého těla je zjištění základních informací, jak ženské tělo vlastně funguje. Víte, jaké jsou fáze menstruačního cyklu? Víte, kdy teoreticky probíhá ovulace a kdy může žena otěhotnět? Víte, kdy přicházejí “krizové” dny, kdy dochází k velkým výkyvům v hormonální rovnováze a co s sebou nesou?
  2. Výborně, pokud zvládáme základní teorii, je čas podívat se na své vlastní tělo. Jak dobře znáte svůj menstruační cyklus? Přichází vám každý měsíc ovulace? Který den cyklu to přibližně bývá? Poznáte na svém těle (skrze pocity v těle nebo nálady) změny hormonálních hladin? Umíte z nich “přečíst”, co se právě ve vašem těle odehrává? Na této cestě poznávání sebe sama vám pomůže také jednoduchá symptotermální metoda. Také velmi doporučuji vedle samotného pozorování nechat se také inspirovat zkušenostmi jiných žen. Někdy by nás některé souvislosti ani nenapadly, zatímco jiná žena ji již vnímá jako železné pravidlo.
  3. Prima, pokud jsme známe obecné procesy probíhající cyklicky v těle, pojďme prozkoumat intimnější úroveň. Zde každá ženy vnímá asi svou úroveň, co o svém těle potřebuje vědět. Základem by jistě měla být znalost, jak probíhá menstruace za běžných okolností – tedy průběh, běžné množství, konzistence a zbarvení menstruační krve i všechny drobnosti, které její průběh běžně provázejí. Ženy, které používají místo jednorázových hygienických pomůcek kalíšek, mají většinou o své menstruační krvi velmi dobré povědomí. Většina z nich zná díky manipulaci s kalíškem velmi dobře také svou vagínu i čípek. To považuji za velmi přínosné – čím lépe své tělo totiž známe, tím lépe jej můžeme vnímat. To je nezbytné pro udržování jeho zdraví, ale také pro prožívání naplněného milostného života. A neméně důležitá znalost je také povědomí o svých svalech pánevního dna. Přestože jsou součástí těla každé ženy (i muže), ne vždy kvůli životním okolnostem fungují správně. Přitom jsou to právě ony, které rozhodují o tom, jestli žena trpí inkontinencí nebo třeba není schopna počít dítě. Jednoduchá opatření nás v takovém případě mohou ušetřit opravdu mnoha nepříjemností.

Co dělat, když menstruace přináší potíže a utrpení?

Rozhodně nemusíte (a ani byste neměla) se smiřovat s tím, že vás každý měsíc čekají bolesti, křeče a pocity na omdlení.

V první řadě je třeba hledat příčinu – její nalezení závisí jen na síle vašeho odhodlání. Naprostá většina potíží totiž lze uzdravit.

Nejčastější potíže jsou:

  • Extrémně bolestivá menstruace, doprovázená křečemi a někdy i pocity na omdlení.
  • Nepravidelně přicházející menstruace
  • Zcela chybějící menstruace
menstruace.png

Víte, že bolestivost menstruace i pravidelnost jejího příchodu zásadně ovlivňuje kondice svalů vašeho pánevního dna?

Všechny důležité informace i konkrétní rady najdete zde.

K menstruaci neodmyslitelně patří i hygienické potřeby

… v dnešní době tedy zcela určitě. Díkybohu mají dnes ženy na výběr z mnoha různých variant a způsobů.

Proč je ale vlastně důležité věnovat jejich výběru patřičnou pozornost?

  • Nejen, že nám takové pomůcky pomáhají, ale mají také přímý vliv na naše zdraví. Vždyť každý měsíc přichází do úzkého kontaktu se sliznicí našich nejintimnějších míst. Bylo by bláhové domnívat se, že nevhodně zvolené pomůcky nemohou spoluvytvářet zdravotní potíže, jako jsou opakované mykózy nebo záněty, zapaření pokožky nebo alergické reakce.
  • Správnou volbou nám mohou velmi zpříjemnit prožívání celého období menstruace. To je důvod, který rozhodně stojí za úvahu. Vždyť která ženy by se každý měsíc chtěla trápit nepohodlím, bolestmi a stresem zbytečně?
  • Pro některé ženy je důležitý i aspekt ekologický. V běžném konzumním životě produkuje člověk v západní Evropě velké množství odpadu. I jednorázové hygienické pomůcky tvoří těžko představitelné množství odpadu, který se jen těžko rozkládá a působí tak jako jed na životní prostředí.

Tak jako ve všem, ani při výběru ideálního pomocníka při menstruaci neexistuje jediná správná volba. Každá z možností nese své výhody i nevýhody. Využívejme proto své svobodné právo zvolit si právě tu, která nám vyhovuje nejlépe.. i přes to, že si o ní zatím nemyslíte nic moc dobrého, nebo že jste o ní zatím možná v životě ještě neslyšela.

Nevhodně zvolená menstruační pomůcka je dalším častým důvodem bolestivé menstruace.

Většina žen se setkává ponejvíce s doporučeními používat jednorázové hygienické pomůckyvložky nebo tampóny. Ano, je to typ pomůcek, které jsou na trhu již desítky let, a tak je také známe z televizních reklam často od dětského věku.

Staronovou verzí jednorázových vložek, jsou vložky látkové. Pokud si nyní představíte neforemný kus látky, který nás obtěžuje neustálou potřebou jej prát a nechat sušit, tak jsme na míle daleko od pravdy. Dnes už můžeme najít dokonce i menstruační kalhotky, které obsahují savé jádro jako běžná látková vložka.

Často diskutovanou a velmi oblíbenou hygienickou pomůckou je menstruační kalíšek. Jde o zcela jiný způsob zachytávání menstruační krve, než na jaký jsme doposud byly zvyklé.

Přírodnější alternativou k jednorázovým tampónům může být menstruační houbička. Byť to může být představa poněkud atypická, na její funkci jí to nic neubírá.

Některé menstruující ženy nepotřebují žádné z výše uvedených pomůcek. Proč? Protože praktikují tzv. volnou menstruaci. Jde o techniku, kdy pomocí cílené funkce svalů pánevního dna prostě žádná z pomůcek není potřeba.

Líbil se Vám článek? Řekněte o něm ostatním:

Autor

Lenka Sobková

Lenka Sobková

farmaceutka se zaměřením na fytoterapii (léčivé rostliny) a na nutraceutiku (léčbu skrze přirozenou stravu) se základním homeopatickým vzděláním a kompletním výcvikem i praxí Hlubinné abreaktivní psychoterapie

Další články autora