Menstruační kalíšek


Lenka Sobková Sept. 4, 2018

kalíšek-s-květy-768x988.png

Novinka, která vstoupila na český trh již před dobrými několika lety, si získala mnoho příznivkyň. Sama znám spoustu žen, které po prvních dvou třech cyklech na něj nedají dopustit.

výhody

  • po získání základních dovedností velmi jednoduchý způsob, jak zvládnout menstruaci vždycky a všude
  • velmi pohodlný – při správném zavedení žena o kalíšku (ani o své menstruaci) prakticky neví
  • poskytuje velkou volnost během menstruace – žena díky němu nemusí mít během menstruace žádná omezení (samozřejmě kromě sexuálních hrátek apod.)
  • kalíšek tvoří spolehlivou bariéru mezi prostředím vagíny a vnějším okolí, pokud se jde žena koupat třeba do rybníka, nemusí se tak obávat, že si přinese s sebou i infekci z vody
  • je velmi diskrétní – okolí o probíhající menstruaci nemá ani tušení
  • jeho používání nevytváří žádný odpad, je proto v souladu s ekologickým myšlením i zero-waste přístupem

nevýhody

  • nutnost dodržovat zvýšená hygienická opatření – před příchodem menstruace a po jejím skončení je nutné kalíšek pečlivě vyčistit (sterilizovat například vyvařením ve vodě), a při každém vylévání kalíšku je nezbytné dbát hygienických pravidel (především čistoty rukou a opláchnutí kalíšku v pitné vodě)
  • při prvním výběru vhodného kalíšku nutnost zjistit si potřebné základní informace, nebo si nechat poradit
  • ne každé ženě používání kalíšku vyhovuje, na to ale každá žena přijde až díky vlastní zkušenosti
  • běžná manipulace s kalíškem vyžaduje určitou zručnost, které se lze ale snadno a rychle naučit
  • v situacích, kdy nemáme po ruce toaletu s tekoucí vodou nebo koupelnu, může být vylévání kalíšku obtížnějším úkolem – tvořivá žena si s ním ale zpravidla poradí a několik málo potřebných věcí má na cestách s sebou

Co na to říkají odborníci?

Pohledy jednotlivých gynekologů se značně rozcházejí – jedna skupina je kalíškem nadšena (se stále opakujícím se důrazem na dodržování hygienických opatření), druhá skupina už tolik ne. Povětšinou argumentují právě uzavřením prostoru vagíny (tedy že “nedýchá volně”), případně poukazují na komplikovaná hygienické opatření.

Čas od času se objeví také zvěsti, že lehký podtlak, kterým kalíšek drží kolem děložního čípku, může působit nepříznivě. Taková tvrzení jsou ale velmi rozporuplná – nejen, že je nikdo nepotvrdil ani nevyvrátil, ale pravděpodobně se jejich probádáním nikdo seriózně systematicky nezabývá. Podle všeho jsou tyto změny spíše výsledkem změn životního stylu ženy, například intenzivního, nebo naopak úplně chybějícího cvičení.

A potom je tu skupina lékařů a dalších zdravotníků, kteří si o kalíšku nemyslí vlastně nic, protože se s ním blíže ještě nesetkali.

Co říkají zkušenosti?

Samozřejmě existuje skupina žen, kterým kalíšek i přes všechnu snahu prostě nevyhovuje.

Zkušenosti spokojených uživatelek ale většinou převažují. Jako první zavládne nadšení z jednoduchosti a pohodlnosti jeho užívání – ano, ten krok do svobody při menstruaci je opravdu euforický.

Po delším užívání se shodují ve svých zkušenostech hlavně ženy, které dříve trpěly na časté mykózy a infekce. Po několika cyklech tyto potíže totiž přirozeně ustupují a je tak zjevné, že používání vložek nebo tampónů z hlediska hygieny pro ně není právě ideální.

Navíc je to nejlepší způsob, jak poznat a sledovat svou menstruaci a být s ní v přirozeném kontaktu.

Líbil se Vám článek? Řekněte o něm ostatním:

Autor

Lenka Sobková

Lenka Sobková

farmaceutka se zaměřením na fytoterapii (léčivé rostliny) a na nutraceutiku (léčbu skrze přirozenou stravu) se základním homeopatickým vzděláním a kompletním výcvikem i praxí Hlubinné abreaktivní psychoterapie

Další články autora