Přírodní menstruační mořské houby

bodycare-sea-sponge.jpg

S přírodními mořskými houbami se mohla řada z nás setkávat již od dětství, kdy jsme je ve škole používali k mazání tabule. Jejich využití je mnohostranné. Využívají se v domácnostech k umývaní předmětů, aut, ošetřování nábytku. Pro kosmetické účely, ke každodenní očistě těla, odličování, ale také pro technické účely jako například fládrování, restaurování uměleckých děl, zpracování keramiky, porcelánu, kůže a dřeva, apod. Pro oblíbenost mořských hub se vyrábí houby umělé. Ty nikdy nedokáží napodobit a nahradit vlastnosti přírodní mořské houby.

Že se dají používat jako menstruační pomůcka může být pro mnoho z nás novinkou.

Něco málo z historie

Přírodní mořská houba je spjata s lidskými dějinami, hlavně v okolí Kálymnosu již od starověku. Kde se sběr mořských hub stal obživou a hlavním zbožím pro jeho obyvatele. Ti je využívali k omývání ran, odřenin, jizev, ale také k léčbě struma, nemoci způsobené nedostatkem jodu v organismu. O léčebných účincích mořských hub psal i Aristoteles a zmíňka o nich je v díle Ilias a Odysea od Homéra. Další využití mořských hub bylo jako výstelka pod brněním, kde byly prevencí před odřeninami.

Šikovná menstruační pomůcka

Přírodní mořské houby se používají stejně jako menstruační tampóny. Jedná se o 100% přírodní menstruační pomůcku bez obsahu jediné chemické látky s vysokou absorpcí. Jsou neuvěřitelně pohodlné, měkounké a hedvábně hladké.

Šetří životní prostředí a Vaší peněženku

Menstruační houby jsou nejen ekologickou, ale také ekonomickou variantou menstruační pomůcky. Jsou plně rozložitelné - bez zátěže pro životní prostředí. Jedna houba vydrží 3 – 6 měsíců, ale i rok v závislosti na tom, jak se o ní staráte.

Co je mořská houba?

Mořské houby jsou mnohobuněčné organismy, které mají tělo plné pórů a kanálů umožnující cirkulaci vody. Skládající se z mesohylovitého želé, vloženého mezi dvěma tenkými vrstvami buněk. Houby nemají nervové, trávicí ani oběhové systémy. Oddělili se z evoluční větvě ze společného předka všech živočichů.

Při sklizni není houbám ubližováno

Houby jsou sklízeny eticky, jemným procesem, kdy jsou menší houbičky odříznuty od jejich zdroje bez poškození kořenů. Tento proces je podobný prořezávání stromků, takže větve mořské houby zesílí a zhoustnou. Při šetrném sklízení se do vody uvolní miliony buněk houbiček, které se po oplodnění přichytí k mořským skalám a vyrostou z nich noví jedinci.

poseidonsponge2.jpg

Výhody jejího používání oproti konvenčním menstruačním potřebám

Důvodů proč nepoužívat konvenční menstruační potřeby je více. Obsahují chemické látky, plasty, SAP, což znamená superabsorpční polymery, které jsou vyrobeny z polymerů odvozených z ropy. Narušují přirozené pH a mohou způsobovat podráždění pokožky či sliznice. Jsou běleny chlórem, který v sobě zanechává sice malé, ale neopominutelné množství toxického dioxinu. V přírodě se rozkládají opravdu dlouho a žena jich nevyužije za svůj život zrovna málo.

Mořské houby mají skvělé vlastnosti, jsou antiseptické, antibakteriální, mají dezinfekční účinky díky vysokému obsahu jodu. Na ten je mořská houba opravdu bohatá, jeden její gram obsahuje přibližně stejně množství jako 120 l mořské vody.

Neobsahují žádné syntetické látky, pouze to co do nich dala příroda. Mořská houba nevysušuje sliznici a při jejím použití nebyl prokázán Syndrom toxického šoku. Mořská houba obsahuje mnoho minerálních látek, a sloučenin, které jsou prospěšné tělu. Například anorganické soli sodíku, jódu, brómu a křemíku. Pro jejich léčivý potenciál mohou být použity k potlačování virů, bakterií, nádorů a hub.

Je vhodná pro ženy, které trpí vnějšími nebo vnitřními vaginálními obtížemi. V těchto případech je vhodné během menstruace používat dvě houbičky, které budete používat střídavě a také je střídavě dezinfikovat tak, abyste vždy použila houbičku dezinfikovanou.

Menstruační houbičky je možné používat i během pohlavního styku. Díky své měkkosti je mohou vyzkoušet i ženy, kterým je používaní tampónu nepohodlné.

hemp_bag_both_600__41027_std.jpg

Bělené vs. minerální

Houbičky jsou dostupné ve dvou variantách a to bělené a minerální (nebělené).

Bělené jsou příjemné na pohled a mohou působit příjemnějším pocitem pro intimní použití, kdy se do pochvy zavádí světlá žlutá čisťoučká a měkká houbička.

Přírodní, nebělené houby mají světle medovou barvu, nemusí být na pohled tak příjemné, ale za to neztrácí nic na své kvalitě a životnosti a obsahu minerálních látek.

Vaše intimní partie si zaslouží jen to nejlepší

Přírodní mořské houby mají mnohostranné využití, ale ne všechny jsou vhodné jako menstruační pomůcka.

V moři je více než 5.000 druhů hub ale méně než 15 je sklízeno pro osobní použití. Z toho jsou pouze dva druhy vhodné jako menstruační tampóny. Jsou to mořské houby atlantské a středomořské. Středomořské houby (Spongia officinalis) jsou nejměkčí a mají největší savost.

Každá houbička je ručně vyprána a zkontrolována, zda splňuje všechny požadavky na optimální velikost, hustotu a jemnost. Intimní použití vyžaduje tu nejkvalitnější houbu, která je super měkká, plyšová a zároveň je stále hustá a nasákavá. Navíc by měla být odolná a dlouho vydržet.

Použití

intimate-sea-sponges-large-bleached.jpg

Přírodní intimní houba se používá podobně jako tampón. Jen je nutné ji před použitím vložit do misky s vodou a nechat ji nasáknout vodu, čímž změkne. Ve vysušeném stavu je houbička tvrdá. Nikdy nemačkejte houbičku, když je tvrdá, mohla byste poškodit její strukturu a narušit tak její vlastnosti a zkrátit její životnost.

Přebytečnou vodu je nutno vymačkat a poté ji prsty nasoukat do pochvy. Houbička je opravdu měkounká, takže je potřeba zavedení trochu nacvičit.

Hloubka zavedení houbičky je individuální pro každou ženu. Obecně platí, že je nutno najít si ten způsob, který Vám bude nejvíce vyhovovat a je pro Vás nejpohodlnější.

Frekvence vymývání houbičky závisí na síle menstruace. Po vyjmutí je třeba ji vymýt pod tekoucí vodou a vyždímat přebytečnou tekutinu. Poté ji můžete opět zavést do pochvy. Houbička je velice savá, když ale přesáhne svou kapacitu, začne prosakovat. Něž se s houbičkou sžijete, je praktické ji používat v kombinaci například se slipovou vložkou z BIO bavlny.

Její použití by Vám mělo být příjemné, houbička by neměla nikde tlačit a měla byste se cítit jako byste žádnou ani neměla. Pokud zjistíte, že je Vám houbička příliž velká, můžete si ji zastřihnout do požadované velikosti i tvaru. Vždy stříhejte pouze mokrou houbu!

Pro snadnější vyjímání můžete k houbičce přivázat šňůrku.

Po skončení menstruace nebo před dalším použitím je nutné houbičku dezinfikovat.

Jak se o houbičku starat?

To jak se budete o houbičku starat výrazně ovlivní její životnost. Čištění, dezinfekce, ale i uložení houbičky, když zrovna menstruaci nemáte, je velice důležité.

V dezinfikované houbičce se nemnoží bakterie a její životnost můžete prodloužit na maximum.

Před prvním použitím houbičku dobře properte. Protože se jedná o zcela přírodní produkt, který vyrostl v moři, může se stát, že i přesto, že byla před distribucí vypláchnuta, najde se v ní ještě pár zrnek písku. Toto platí hlavně pro ty nebělené.

Možností jak houbičky čistit je několik, vyberte si ten, který Vám bude nejvíce vyhovovat.

K čištění houbiček nepoužívejte drsná mýdla, tablety nebo chemikálie, které by mohly poškodit její jemná vlákna, navíc by zůstaly v houbičce a dostaly do kontaktu s Vaší sliznicí.

Líbil se Vám článek? Řekněte o něm ostatním: