Rozdíl mezi mužskou a ženskou podporou

Ať už jsme emancipované sebevíc, stále nás od mužů odděluje mnoho věcí. Například vnímání vztahů, světa, způsob komunikace, potřeby a v neposlední řadě i podpora. Určitě se v budoucnu budu postupně věnovat všem těmto rozdílům. První z toho seriálu bude článek o podpoře a o tom, jak ji obě pohlaví vnímají a v čem jsou ty největší rozdíly.

Strany se mohou pomíchat

Než se vrhnu na vysvětlování jako takové, musím upozornit na jednu vyjímku z pravidla. Je možné, že se poznáte spíše na mužské straně, potom váš partner velmi pravděpodobně bude zastupovat stranu ženskou. Pokud se poznáte více v mužském příkladu neznamená to nic špatného. Jen jste nejspíš byla delší dobu odkázaná sama na sebe nebo jste musela v životě vyvinou neobvyklou zodpovědnost. Takové ženy potom více tíhnou k mužskému vyjádření podpory a velmi často si přitahují muže, kteří se ve vyjádření podpory nachází na straně ženské. Pokud se poznáte v mužské straně, doporučuji jedno – trénovat si přijímání a dávání podpory ženské. Dochází tak ke značné úlevě stresu a tlaku.

Ženská podpora

My ženy potřebujeme upustit páru. Nejvíce ze všeho se potřebujeme vypovídat. Málokdy řešíme problém bez toho, aniž bychom ho s někým probraly. Někdy nám ani nejde o řešení problému jako takové, spíš potřebujeme být vyslechnuté a urovnat si tak myšlenky. Když se svěřujeme partnerovi a on nám začne nabízet řešení, cítíme se zvláštně. Není to totiž náš smysl. My potřebujeme, aby jen partner poslouchal, vyjádřil slova podpory a nedával nám žádné řešení. My si totiž poradíme. To, že se vypovídáváme, málokdy znamená to, že si stěžujeme. Potřebujeme pouze ze sebe dostat to všechno.

Mužská podpora

Muž je orientovaný na řešení. O problémech nemluví, často je v sobě dusí. Tedy, muž to nevnímá jako dušení, jen je zvyklý své problémy řešit a to okamžitě. Mluví o nich až po tom, co vše úspěšně zvládl a očekává za to ocenění. Pokud by se měl vypovídat ze svých problémů své partnerce, snížilo by to jeho hodnotu jako muže – cítil by se neschopen své problémy řešit. Mnohem užitečnější pro něj tedy je se partnerce pochlubit s finálním výsledkem. Něco jiného je ale povídání s kamarády – k tomu se uchyluje tehdy, když opravdu nezná řešení. Muži mu mnohá z nich nabídnou.

Střet světů

Pokud nedojde v páru k pochopení toho, co obě strany potřebují, dochází ke střetu. Žena nutí muže mluvit o jeho pocitech a problémech, o kterých cítí, že je muž má. Přirozeně to tak chce, protože sama to tak potřebuje. Muž se cítí nesvůj, protože své problémy ještě nevyřešil a tímto způsobem vnímá jakoby partnerce ukazoval vlastní neschopnost. Naopak když za mužem přijde žena a chce se vypovídat, muž jí nabídne hromadu možných řešení. Žena se z toho může cítit značně rozladěna, protože nebyla vyslyšena a ve své podstatě jí bylo sděleno: „Dělej s tím něco.“ A potom se oba cítí ohroženi.

Rozdíly jako dar

Cestou k harmonii ve vztahu je pochopení těchto rozdílů. Žena by měla pochopit, že pokud jí partner nechce říct, co se s ním děje, měla by mu dát prostor, a počkat, až se sám bude chtít vyjádřit. Naopak by měla svému partnerovi říct, že když za ním přijde s problémem, potřebuje být pouze vyslechnuta, a poprosit partnera, aby se vzdal navrhování jakýchkoli řešení. Muž by na toto měl přistoupit a zároveň partnerku v době, kdy ho něco tíží, ujistit, že je stále milovaná, a že jeho aktuální nálada nesouvisí přímo s ní. Pokud v tomto směru najdete soulad, prohloubíte vaši důvěru a prohloubíte soulad ve vztahu.

Líbil se Vám článek? Řekněte o něm ostatním:

Autor

Veronika Blížkovská

Veronika Blížkovská

Cesta osobního rozvoje není jednoduchá. Je plná uvědomění o sobě samotné, o svém fungování o chápání souvislostí minulosti a přítomnosti. Je také o vědomé tvorbě naší budoucnosti a o oproštění se od našich limitů, a to těch vědomých i nevědomých. Je to cesta, na které je potřeba dávka sebereflexe, upřímnosti a odhodlanosti čelit pravdám, které mohou být nepříjemné.

Další články autora