Vaginální atrofie, chronická vaginální suchost

Co je to vaginální atrofie?

Suchost pochvy, svědění, pálení, pnutí, zarudnutí, bolestivý sexuální styk. Právě to jsou příznaky vaginální atrofie. Žádná z nás tato slova neslyší ráda a ještě méně by je ráda zažívala na vlastní kůži. Každý z těchto projevů znepříjemňuje život a znemožňuje radost a prožívání v oblasti intimního života.

Koho poskytuje?

Vaginální atrofie je způsobena hormonálními změnami, které jsou nejběžnější v období menopauzi. Avšak menopauza není její jedinou příčinou. Setkat se s ní mohou ženy v každém věku. Atrofická vaginitida může být způsobena užíváním hormonální antikoncepce, po porodu, během kojení, u onkologických pacientů, po vaginálních infekcích, po gynekologických zákrocích a v dalších případech, které mají vliv na produkci hormonů.

Co ji způsobuje?

Hlavní příčinou je snížení hladiny estrogenu v krvi. Sliznice pochvy se ztenčuje, ztrácí svou elasticitu a snižuje svou maznost. Dochází k vysušování a nedostatečné obnově tkáně. Vysušená a ztenčená sliznice je tak náchylnější k tvorbě oděrek, ke kterým dochází v průběhu pohlavního styku. Pocity bolesti jsou tak po pohlavním styku intenzivnější. Vaginální prostředí mění své přirozené pH z kyselého na zásaditější a tím je sliznice náchylnější k infekcím. Náchylnost k infekcím oděrky ještě znásobují. Ke ztrátě obranyschopnosti dochází úbytkem glykogenu, složitého cukru nezbytného pro život lactobacilů – přirozených ochránců poševního prostředí.

Jak ji řešit?

WBNB150C.jpg

Na trhu je dnes více produktů, vyzkoušet můžete i možnosti, které Vás nebudou nic stát, jen Váš čas.

Řešení se nabízí hned několik:

1) Lubrikanty

Vybírat můžete z lubrikantů na vodní, olejové a silikonové bázi. Mohou mít chladivý i hřejivý efekt nebo obsahovat olej z čajovníku australského. Při výběru by jste měli dbát na to, aby byl lubrikant slučitelný například s preservativem nebo pesarem. Citlivějším ženám by mohl vadit glycerin, který podporuje růst bakterie Candida albicans odpovědných za kvasinkové infekce. Proto sledujte složení. K dostání jsou i hypoalergenní přírodní certifikované lubrikanty, které svým přírodním složením pomáhají k regeneraci a zklidnění vaginální sliznice. Navíc podporují přirozené vaginální pH (např. Yes WB na bázi aloe vera).

Použití lubrikantu nemá dlouhodobý terapeutický efekt. S čím ale rozhodně pomůže je zpříjemnění a umožnění sexuálního styku.

2) Produkty s obsahem estrogenu

Existuje více možných alternativ – vaginální tablety, globule, čípky, gely a krémy. Všechny se používají lokálně. I přesto se malé množství dostane do cirkulace krevního oběhu. Tato varianta není vhodná pro všechny. Vyhnout by se ji měli onkologičtí pacienti. Je třeba počítat s tím, že preparáty s umělými hormony mají spoustu vedlejších účinku a efekt není okamžitý. Pokud zvolíte hormonální léčbu, volte raději přírodní alternativu – fytoestrogeny. I toto řešení není pro každého, při používaní některých léku není žádoucí je kombinovat s přírodními fytoestrogeny.

Odborníci zkoumali vliv fytoestrogenů na lidské zdraví, ve výsledcích se ale rozcházeli. Na základě dosavadních poznatků tvrdí, že kladné účinky fytoestrogenů převažují nad jejich možnými negativními účinky. Je na každém, jak se k poznatkům některých odborníků postaví. Zda mu budou připadat umělé hormony s vedlejšími účinky bezpečnější než ty přírodní vyskytující se v některých potravinách.

26700-crop-c0-5__0-5-540x540-70.jpg

3) Vaginální zvlhčovače

Podle doporučení Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada (SCOG) má pravidelné používání vaginálních zvlhčovačů na výskyt urogenitálních symptomů (pálení, svědění, dráždění, dyspareunie) srovnatelnou účinnost s lokální aplikací estrogenů a mělo by být nabídnuto ženám, které si nepřejí anebo nemohou používat přípravky obsahující hormony např. pro přítomnost estrogen-dependentního tumoru prsní žlázy, dělohy nebo pochvy.

Sáhnout můžete po vaginálních čípcích nebo krému s obsahem kyseliny hyaluronové nebo po gelu s obsahem aloe vera (vaginální zvlhčovač YES VM), který je hypoalergenní, zcela přírodní, bez kontraindikací a lze ho použít s preservativem. Vaginální zvlhčovače pomáhají regenerovat poševní sliznici a jejich zvlhčení je dlouhodobější. Aplikace se po krátkém čase pravidelného každodenního používání sníží na užívání cca 2x týdně nebo v případě potřeby většího zvlhčení před pohlavním stykem.

4) Laserové ošetření

Jedná se o ošetření pomocí laserového paprsku, který hloubkovou tepelnou stimulací tkáně vede k tvorbě kolagenu, kyseliny hyaluronové, gllykosaminoglykanů a proteglykanů. Tím je obnovena pevnost, poševní mikroflóra se upraví a posílí se lubrikační schopnost. Zákrok by měl být bezbolestný a účinný, bez potřeby hospitalizace. Poradí si i se stresovou inkontinenci I. Stupně. Četnost ošetření je individuální. Doporučení jsou tři ošetření. Cena jednoho ošetření se pohybuje okolo 8 000 Kč, balíček tří pak kolem 15 000 Kč. Efekt provedeného zákroku přetrvává měsíce či roky, ale trvalý účinek zaručit nelze.

Další doporučení

Dělejte to, co Vám dělá dobře.

Vaše intimní partie jistě ocení nošení spodního prádla z bavlny, vyhýbání se těsnému a zaříznutému spodnímu prádlu, používání neparfemovaných mýdel a přípravků do koupele. Také škodí přehnaná intimní hygiena a používání mýdel.

Zkuste se svým intimním partiím věnovat a laskat je. Pokud nemáte partnera, milujte se sama se sebou. Při masturbaci a sexuálním styku se pochva prokrvuje, krev zásobí tkáň živinami a kyslíkem a naopak odvádí odpadní látky. Nepoužívané části těla ochabují. Například když senioři nenosí protézy a nepoužívají tak žvýkací aparát, dochází k úbytkům kostí v zubním oblouku. Tělo si zkrátka vezme co potřebuje a nasměruje to jinam.

Jde to i stravou

pexels-photo-1204648.jpeg

Chybějící estrogen je možné doplňovat i potravinami s obsahem přírodního fytoestrogenu. V určité koncentraci se vyskytují například v pohance, slupkách hroznů červeného vína, mateří kašičce, luštěninách, lněném semínku, pylu, žitu a pivu. Dále v rostlinách jako například červeném jeteli, vojtěšce, ploštičníku hroznatém, chmelu, andělce čínské, kozlíku lékařském, třezalce tečkované a dalších. Nalézt je můžeme i v ovoci a zelenině. Fytoestrogeny mají také nezanedbatelný antioxidační efekt. Není žádoucí užívat zmíněné byliny a jejich směsi v kombinaci s některými farmaceutyky jako například s antikoagulancii, antiarytmiky, cytostatiky a imunosupresivy. Látky obsažené v léčivech v kombinaci s bylinami začnou interagovat a mohou znásobovat nebo tlumit účinek podaných léku. Terapeutický efekt je tak narušen. Pokud úžíváte některé léčiva, která by mohla s bylinami reagovat nebo si nejste jisti poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.

Myslete pozitivně

Pozitivní láskyplné smýšlení o sobě samé a oslavování svého ženství může udělat divy. Hýčkejte se a mějte se ráda. Dokáže to otočit život naruby a vyléčit mnohé rány. A nezapomínejte, že fyzické zdraví je odrazem našeho duševního stavu.

Prevence

Nejideálnější je problémům zavčasu předcházet. Dopřejte si dostatek pohybu, pestrý jídelníček s dostatečným obsahem zdrojů fytoestrogenu, dostatek sexuálního potěšení a láskyplného chování k sobě samé.

Líbil se Vám článek? Řekněte o něm ostatním: