Životní rovnováha

Rovnováha, balanc, životní spokojenost, bytí ve svém středu – zaujal některý z těchto pojmů vaši pozornost? Je to něco, po čem toužíte? Čím dál více mých klientech životní rovnováhu hledá a víte co je na tom nejzajímavější? Když se podrobněji bavíme o jejich představě toho, jak má ona životní rovnováha vypadat, najednou neví. Nemají přesnou představu. Možná je pojem životní rovnováhy jakýsi mýtus, který všichni chtějí, ale nikdo neví, jak vypadá. Možná si pod ním lidé představují něco, co tam vlastně nepatří. Jak to tedy je?

Rovnováha neexistuje

Pokud jste se ve škole rádi věnovali vědě, potom jste si možná všimli, že nic jako rovnováha ve vědeckém pojetí neexistuje. Budu přesnější - existuje vždy jakýsi rovnovážný bod, ale zpravidla se k němu vždy události pouze přibližují nebo se od něj oddalují. A tento proces je z dlouhodobého hlediska ve vědě nazvaný rovnováhou. Není to tedy trvalý stav, ale spíše souhrn událostí, které se okolo rovnováhy pohybují – někdy dál a někdy blíž. A život je stejný. Neexistuje rovnováha, tedy alespoň ne v dlouhodobém pojetí.

Existuje pouze cesta

Když budeme stále pokračovat ve vědeckém příkladu, potom můžeme uvažovat stav rovnováhy tak, že je to návrat k rovnovážnému bodu, když se z rovnováhy vychýlíme. Bohužel náš život netvoříme pouze my. Dějí se i události, které na nás nejsou přímo závislé – dopravní nehoda kamarádky, rozvod rodičů, krach firmy, kde pracujeme. Nemůžeme ovlivnit, že se tyto události nestanou, ale můžeme ovlivnit to, jak na ně budeme reagovat. Ano, vyvedou nás z rovnováhy a naruší naše šťastné bytí, ale ta správná otázka je – jak dlouho budu mimo svůj rovnovážný bod?

Častý omyl

Když moje klientky hledají rovnováhu, zajímám se nejdříve o to, jak reagují na nepříjemné situace a změny. Jde o budování stability. Pokud se sesypou z každé špatné zprávy, potom se rovnováha bude dosahovat těžko. Důležité je dostat se do tzv. stavu mnicha. Je to můj pracovní termín pro stabilitu. Klíčové je naučit se zacházet se stresujícími okamžiky v klidu, bez emocí, s chladnou hlavou. Je důležité se v těžkých životních obdobích věnovat sama sobě i když je to to poslední na co máte náladu a je důležité znát sama sebe do posledního detailu. Jen tak budete vědět, co si máte dát, co máte hledat.

Inspirace pro okolí

Moje vlastní zkušenost je taková, že neuvěřitelně inspirujete okolí, pokud se do stavu mnicha dostanete. Díky tomu, že je toto můj denní chléb, je pro mě stav mnicha druhou přirozeností. Je neuvěřitelné, jak na to reaguje okolí. Můžete si časem všimnout, že se vedle vás druzí zklidní. Jako byste je nakazila svým klidem. Najednou vám neberou vaši stabilitu a nezahlcují vás problémy, ale nechávají vás žít, v klidu a pohodě. Nijak na vás nepůsobí. Nemáte potřebu řešit jejich problémy, ani za ně přebírat zodpovědnost.

Závěr

Rovnováha v životě je přímo úměrná vaší stabilitě. Pro dosáhnutí rovnováhy je nezbytné věnovat se sama sobě a budovat svoji odolnost. Dejte si péči a pracujte sama na sobě, to je jediná cesta k dosáhnutí rovnováhy.

Líbil se Vám článek? Řekněte o něm ostatním:

Autor

Veronika Blížkovská

Veronika Blížkovská

Cesta osobního rozvoje není jednoduchá. Je plná uvědomění o sobě samotné, o svém fungování o chápání souvislostí minulosti a přítomnosti. Je také o vědomé tvorbě naší budoucnosti a o oproštění se od našich limitů, a to těch vědomých i nevědomých. Je to cesta, na které je potřeba dávka sebereflexe, upřímnosti a odhodlanosti čelit pravdám, které mohou být nepříjemné.

Další články autora